HABERLER

VATANDAŞLIK KANUNU YENİLENDİ
Ülkemize yabancı yatırımcı çekmek, döviz ve sıcak para girişini artırmak için yeni bir teşvik daha yapıldı.

Ülkemize yabancı yatırımcı çekmek, döviz ve sıcak para girişini artırmak için bu hafta yeni bir teşvik daha yapıldı. Doğrudan yatırım çekmeye yönelik olan teşvik esasında yabancı yatırımcıları ülkemize girmesini sağlamaktır. Bunun yanında teşvik, ulusal basında daha çok gayrimenkul alan kişilere vatandaşlık verilmesi hükmü ile dikkati çekti. Esasında İngiltere, Kanada gibi ülkelerde yabancı yatırımcıyı çekmek için benzer hukuki uygulamalardan örnek alınan teşvik, en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alan, en az 2 milyon dolar yatırım yapan ya da en az 3 milyon dolarlık mevduat hesabı açan veya 100 kişilik istihdam oluşturan yabancılara Türk vatandaşlığının yolu açıyor. Ayrıca dolaylı yatırımcıya da teşvikte yer veriliyor. Düzenlemenin son hükmü devlet borçlanma araçlarına (hazine bonosu, iç borçlanma senetleri vb.) yatırım yapanlara da vatandaşlık yolunu açıyor. Kısacası bu kapsamlara giren yabancılar, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile hızlı ve kolay bir şekilde Türk vatandaşlığını kazanabilecekler.

Yönetmelik Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde aşağıdadır.

 

MADDE 1

“(2) Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı, Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:

a) En az 2.000.000 Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca tespit edilen,

b) En az 1.000.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtLarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,

c) En az 100 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen,

ç) En az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,

d) En az 3.000.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen.”

“(6) İkinci fıkrada belirtilen parasal değerlerin belirlenmesinde, tespit tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kur esas alınır.”

ARTICLE 1-

“(2) A foreigner who is providing one of the conditions below, may acquire Turkish citizenship with the proposal of the Ministry and the decision of the Council of Ministers under the (b) subclause of the 1st paragraph of the 12th article of the Law:

Foreigners who invest fixed capital in the minimum amount of 2.000.000 USD and their investment shall be determined by the Ministry of Economy,

Foreigners who buy a real estate in the minimum amount of 1.000.000 USD providing that putting annotation as “dead hand for 3 years” to the land registration and their real estate purchase shall be determined by the Ministry of Environment and Urbanization,

Foreigners who employ 100 people and the employment shall be determined by the Ministry of Labor and Social Security,

ç)          Foreigners who deposit in the minimum amount of 3.000.000 USD to the Turkish Banks providing that keeping the amount for 3 years and the deposit shall be determined by the Banking Regulation and Supervision Agency,

d) Foreigners who buy state debt instruments in the minimum amount of 3.000.000 USD providing that not to sell for 3 years and the purchase shall be determined by the Secretariat of Treasury.”

“(6) To determine the monetary values stated in the second paragraph, the effective selling rate of the Central Bank of Turkey at the date of determination shall be taken as basis. "

 

الانظمة المتعلقة بإجراء التغييرات على اللوائح المتعلقة بتطبيق قانون الجنسية التركية

 

المادة 1: تمت إضافة الفقرة التالية بحيث تأتي بعد الفقرة الاولى من المادة رقم 20 من اللوائح المتعلقة بتطبيق قانون الجنسية التركية والذي دخل حيز التنفيذ بموجب قرار مجلس الوزراء المرقم 139/2010 المؤرخ في 11/02/2010 ، وتم تسلسل الفقرات الموجودة على ضوء ذلك. وقد تم إبدال عبارة "حسب البند (ب)" إلى "حسب البند (ب) و (ج)" وإبدال عبارة "الثاني" إلى "الثالث" في الفقرة الرابعة الموجودة في نفس المادة ، وتمت إضافة الفقرة التالية إلى نفس المادة:

"(2) يمكن للاجنبي الذي يقوم بالإيفاء بأي شرط من الشروط الواردة ادناه إكتساب الجنسية التركية بتكليف من الوزارة وبقرار من مجلس الوزراء ضمن احكام البند (ب) من الفقرة الاولى من المادة رقم 12 من القانون.

أ- إثبات وزارة الإقتصاد بقيامه بإستثمار راس مال ثابت بقيمة لا تقل عن 2.000.000 دولار أميركي.

ب- إثبات وزارة البيئة والعمران بقيامه بشراء عقار بقيمة لا تقل عن 1.000.000 دولار اميركي وبشرط قيامه بتثبيت عدم إمكانية بيعه لمدة ثلاث سنوات في قيود دائرة التسجيل العقاري (الطابو).

ج- إثبات وزارة العمل والشؤون الإجتماعية بقيامه بخلق فرص عمل لـ 100 شخص على أقل تقدير.

د- إثبات مؤسسة تنظيم ورقابة المصارف بقيامه بإيداع ودائع مصرفية بقيمة لا تقل عن 3.000.000 دولار اميركي في البنوك العاملة في تركيا وبشرط إبقائه للمبلغ لمدة ثلاث سنوات.

هـ- إثبات مستشارية خزينة الدولة بقيامه بشراء ادوات دين عامة للدولة بقيمة لا تقل عن 3.000.000 دولار اميركي وبشرط إبقائها لمدة ثلاث سنوات."

"(6) سيتم أخذ سعر الصرف الفعلي الصادر عن البنك المركزي للجمهورية التركية في تاريخ التثبيت كأساس في بيان القيم النقدية المبينة في الفقرة الثانية."

المادة 2: هذه اللوائح تدخل حيز التنفيذ إعتباراً من تاريخ نشرها.

المادة 3: يقوم مجلس الوزراء بتنفيذ احكام هذه اللوائح.